تولید فیلتر هپا

فیلتر هپا چیست؟

فیلتر هپا مخفف عبارت High Efficiency Particulate Air به معنی فیلترهای ذرات هوا با کارایی بالا است. دلیل انتخاب این نام با کلمات اختصاری رساندن پیام هر کلمه در مورد عملکرد فیلتر هپا است. فیلترهای هپا، فیلترهایی با ظرفیت عالی برای فیلتر کردن ذرات بسیار ریز 2.5 pm موجود در هوا هستند. فیلترهای هپا بیش از 99.9 درصد از ذرات معلق مانند آلرژن‌ها، ویروس‌ها، باکتری‌ها، ترکیبات شیمیایی، گرد و غبار موجود در هوا را هنگام عبور از خود حذف می‌کنند. این فیلترها برای افراد مبتلا به آسم و آلرژی و کسانی که از مشکلات تنفسی رنج می‌برند، کمک کننده است. در واقع فیلتر هپا (HEPA) با هدف تصفیه هوای محیط از آلاینده‌های موجود در هوا، تولید شده است. فیلتر هپا به دلیل خاصیت ضد باکتریال بودنش در دسته تجهیزات پزشکی و آزمایشگاهی قرار گرفته است.

HEPA filtration

طراحی و تولید اختصاصی فیلترهای هپا دستگاه تصفیه هوا

شرکت بهتا تمامی فیلترهای هپا استفاده شده در دستگاه‌های تصفیه هوا را بصورت اختصاصی طراحی و تولید کرده است. بنابراین ما تامین فیلترهای هپا استفاده شده در دستگاه‌های تصفیه هوای این شرکت را بصورت نامحدود و با سوبسید دائمی تضمین می‌کنیم.

ساختار فیلتر هپا

فیلتر هپا از در هم تنیده شدن و فشرده شدن الیاف‌های فایبرگلاس، پوشال حصیر، پنبه و مواردی از این دست پلیمرهای خاص ساخته می‌شود و دارای منافذ ریزی درون خود هستند. قطر الیاف در حدود 0.5 تا 2 میکرون است که با چشم قابل دیدن نیست. الیاف فیلتر به شکل آکاردئونی چیده شده‌اند، که به آنها ظرفیت بیشتری برای جذب ذرات می‌دهد. ساختار فیلتر هپا به گونه‌ای است که هیچ ذره بزرگتر از 0.3 میکرون نمی‌تواند از آن عبور کند.
فیلتر هپا برای دستگاه‌های تصفیه هوا به شکل مستطیل و صفحه‌ای عرضه می‌شود و برای کاربردهای دیگر ممکن است شکل استوانه‌ای و دایره‌ای نیز مورد استفاده قرار گیرد.

فیلتر هپا (HEPA) چگونه کار می کند؟

در دستگاه‌های تصفیه هوا با استفاده از فن، هوا به درون دستگاه کشیده می‌شود و در مسیر خود از فیلترهای مختلفی از جمله فیلتر هپا رد می‌شود. فیلتر هپا بر خلاف دیگر فیلترها ذرات معلق pm را غربال می‌کند. فیلتر هپا ذرات آلاینده را هنگام عبور جریان هوا توسط لایه‌های متعدد و پیچ خورده جذب می‌کند و مانع برگشت ذرات به جریان هوا می‌شود. روزنه‌های فیلتر در حدود 0.3 میکرون است که جریان هوا از آن عبور می‌کند ولی ذرات در فیلتر باقی می‌مانند. فیلتر هپا به سه روش ذرات آلاینده (pm) را جذب می‌کند، که در ادامه به شرح آن می‌پردازیم:


1. مسدود شدن راه ذرات (Inception)
ذرات بسیار کوچک با اندازه‌ی کمتر از 100 نانومتر، هنگام عبور از الیاف‌های فیلتر هپا به همراه جریان هوا، به کناره‌ی الیاف فیلتر هپا گیر کرده و به دام می‌افتد در حالی که جریان هوا با تغییر مسیر خود از فیلتر عبور می‌کند.
2. گیر افتادن ذرات به علت تراکم بافت الیافی (Impact)
ذرات بزرگتر از 1 میکرون به قدری کوچک هستند که با چشم غیر مسلح قابل تشخیص نیست. به علت بافت متراکم الیاف در آن گیر می‌افتند و توسط فیلتر جذب می‌شوند. جریان هوا با حرکت منحنی و تغییر مسیر خود از فیلتر عبور می‌کند.
3. انتشار و پراکندگی (Diffusion )
در این روش ذرات و آلاینده با اندازه کوچکتر از 1 میکرون به دلیل برخورد مداوم با ملکول‌های گازی تغییر جهت می‌دهند و مسیر نامنظمی را طی می‌کنند، همین برخوردهای مداوم باعث کاهش سرعت ذرات آلاینده می‌شود و به آسانی در دام فیلتر هپا می‌افتند.

انواع فیلتر هوا

فیلتر هپا انواع مختلفی دارد. انواع مختلف فیلتر هپا ذرات با قطرهای متفاوتی را تصفیه می‌کند. معیار رده بندی بر اساس میزان فیلتر ذرات با قطر 0.3 میکرون است و بر اساس فیلتراسیون تعیین می‌شود.

فیلتر هپا هر چند وقت یک بار باید تعویض شود؟

زمان تعویض فیلترها در دستگاه‌های مختف متفاوت است و به عوامل مختلفی مانند میزان آلودگی هوا، ظرفیت فیلتر و مواردی از این دست تاثیرگذارند.

ذرات معلق (PM) Particulate Matter چیست و از کجا نشات می‌گیرند؟

ذرات PM یا همان Particulate Matter ذرات جامد، مایع موجود در هوا هستند. اندازه این ذرات بزرگتر از مولکول‌های مجزا و کوچکتر از 500 میکرومتر هستند. برخی از این ذرات مانند گرد و غبار، خاک، خاکستر و دود با چشم قابل مشاهده هستند اما سایر ذرات به قدری کوچک هستند که فقط با چشم غیر مسلح می‌توان آن‌ها را دید.

ذرات آلوده یا ذرات معلق دارای 2 نوع هستند:

PM10: ذرات قابل تنفس و با قطر 10 میکرومتر و کوچکتر هستند. ذرات PM10 از جنس غباراند.

PM2.5: ذرات ریزی که به راحتی تنفس می‌شوند و به راحتی وارد جریان خون می‌شوند. قطر ذرات معمولا کمتر از 2.5 میکرومتر است و با چشم غیر مسلح قابل مشاهده نیست. منشاء این ذرات واکنش‌های گازی نیروگاه‌ها، خودروها و صنایع است. در اثر آتش سوزی نیز این ذرات تولید می‌شوند.

در روزهای بسیار آلوده در شهرهای بزرگ میزان ذرات بسیار زیاد است. این ذرات از آن جهت که به راحتی وارد دستگاه تنفسی می‌شوند، می‌توانند آسیب‌های جدی را به سلامتی بدن وارد کنند.